Isnin, 21 Januari 2013

CUTI dan MAKANAN

Assalamualaikum....wbt..

Huh! Lama tak bloging.. Dah mula cuti ni macam-macam benda aku nak buat
akhirnya satu apapun tak jalan.... haha.. Tapi apa yang paling menyedihkan dah berlaku selepas arwah ayahandaku meninggal dunia.. Malas nak cerita... Apapun, hari ni i have something to share with you! Cuti ni aku masak apa yang aku teringin sangat nak makan.


Untuk hari ni aku nak kongsi mee goreng basah yang selalu mak dan aku masak.. Setakat ni tiada lagi kedai yang boleh cabar resipi arwah abah aku ni... Tapi dengan senang hatinya aku nak kongsi dengan korang pada yang gemar mee goreng berkuah....


Kita mulakan dengan bahan-bahannya dulu....


bawang putih
bawang besar
bebola
kek ikan(fish cake)
tomata
cili



 daun sup yang dipotong halus
(untuk ditabur bila dah masak)



 ayam yang dipotong kecil





 udang dibuang kulit
 sotong
(sebenarnya tak berapa elok campur makanan laut dengan ayam atau daging)




 kobis dan sawi
boleh tambah taugeh tapi aku tak suka sebab rasa dan bau taugeh kuat
ia akan merubah struktur rasa mee anda. hahaha





ini bahan utama untuk kuah yang sedap... insyaallah..





Mee




limau nipis
ini untuk garnishing atau penambah rasa bila dihidang






Ini hasilnya setelah anda mencampurkan kesemua bahan di atas(kecuali daun sup dan limau)




Selamat mencuba! Aku ada kerja nak dibuat. Nanti jumpa korang tanyalah aku macamana nak masak sebab aku ni tak rajin nak menaip panjang-panjang. heheh.. 
Semoga ilmu yang sedikit ni dapat keberkatan Allah. 

WASSALAM (-:

                                 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan